luni, 2 noiembrie 2009

Despre a fi medic...si ce spunea HIPOCRATE

         Asa cum am scris si in descrierea blogului....HIPOCRATE acum multi ani spunea  IN PRIMUM NON NOCERET,DEINDE VINDECARE.
         O sa va impartasesc si voua dragii mei cititori o intamplare ce am auzit-o astazi la cursul de Medicina Interna, un caz real povestit de, cred eu unul dintre cei mai buni medici in domeniul cardiovascular.
         Totul s-a petrecut in urma cu multi ani pe vremea securitatii, cand sotia unui important membru in securitate, a fost internata la clinica Ginecologie 2 pentru a naste.
          Toate bune si frumoase, femeia naste, era la a doua sarcina, copilul se naste cu bine, nici o problema la suprafata.
          Un alt medic ce era atunci de garda merge sa consulte respectiva pacienta, pune stetoscopul, ausculta cordul in focarele de  auscultatie....nu i se pare nimic suspect...doar ca undeva ....parca ceva nuu suna chiar cum trebuie...
          Da sa plece...dar bineinteles fiind un adevarat medic...nu poate se intoarce si mai ausculta o data...tot la fel... foarte putin...
         Pleaca acasa, iar a doua zi dimineata se prezinta din nou la pacienta sa mai ausculte o data, iata stupoare...de fapt ceeea ce i se paruse ca auzise, se confirmase... suflu diastolic, suspiciune de endocardita.
          Imediat, fiind sotia unei importante personalitati de atunci, este trimisa la cardiologie, pentru a fi operata.
          Acolo un alt medic ce merita toata stima, o consulta si spune clar nu eu nu voi opera pana cad nu voi afla exact daca sursa ..poarta de intrare a infectiei nu este de natura ginecologica.
          O trimite pe pacienta sa i se faca investigatii, i se face pana la urma histerectomie, i se administreaza tratament, apoi se observa ca pacienta avea o infectie destul de urata la nivel uteral, de ce...?
          Medicul ce a fost atunci la nastere, pentru a "curata" bine dupa nastere, din exces de zel, i-a facut si un chiuretaj insa dupa nastere tesutul este flasc, si a inaintat si a strapuns peretele, organismul bineinteles s-a aparat si a iesit o infectie de toata frumusetea.
          Dupa histerectomie si tratament, pacienta a fost operata, i s-a pus o valva biologica si traieste si acum si ea si cei doi copii.
          Deci ca si o concluzie, CERCETEAZA in amanunt problema, verifica toate posibilitatile si abia apoi treci la fapte.

           Cam atat dragi cititori pentru o prima postare, o sa revin cu evenimente si povestiri din viata medicala cat de curand.
           O sa inchei prin a spune ceva ce mie unul mi-a placut intotdeauna:
Fii medic sa poti alina si asa  vei schimba ceva !

Niciun comentariu: